scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

De statistieken van het kampioenschapsjaar van Max Verstappen

Gepubliceerd op 30 december 2021 door Julien Lemmen

Max Verstappen veroverde in een zinderend seizoen zijn eerste wereldtitel in de Formule 1. In alle opzichten was 2021 voor Max veruit zijn meeste succesvolle jaar in de koningsklasse van de autosport. Hieronder laten we de meest opvallende statistieken van het kampioenschapsjaar van Max de revue passeren.

Door in de laatste ronde van de laatste race van het seizoen titelrivaal Lewis Hamilton in te halen, pakte Max op sensationele wijze zijn eerste wereldtitel in de Formule 1. Dit was de eerste keer dat in een direct gevecht tussen twee kampioenschapskandidaten pas in de laatste ronde van de laatste race het kampioenschap beslecht werd.

Max is hiermee de 34e coureur die wereldkampioen is geworden in de Formule 1. Verstappen is tevens de op drie-na-jongste wereldkampioen uit de historie van de Formule 1 en hij behoort samen met Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Fernando Alonso tot het selecte gezelschap van coureurs die voor hun 25e wereldkampioen zijn geworden. Daar tegenover staat dat Max de titel pakte tijdens zijn 141e Grand Prix. Er zijn slechts drie coureurs geweest die meer Grands Prix hebben verreden voordat ze hun eerste wereldkampioenschap veroverden.

Ook voor Nederland was de titel van Max een primeur. Nederland is nu het vijftiende land dat een wereldkampioen in de Formule 1 heeft voortgebracht. Daarnaast was het sinds Ayrton Senna in 1991 niet meer voorgekomen dat er een coureur met een Honda-krachtbron kampioen werd. Voor het team van Red Bull Racing betekende de titel voor Verstappen de eerste keer dat een coureur voor het team uit Milton-Keynes kampioen werd sinds Sebastian Vettel in 2013. Daar hebben de monteurs van Red Bull ook zeker hun steentje aan bijgedragen. Met grote dominantie wonnen ze de DHL Fastest Pit Stop Award voor het vierde jaar op rij, met een snelste pitstop van 1,88 seconden tijdens de Grand Prix van Hongarije. Red Bull Racing liep echter wel het constructeurskampioenschap mis, waarmee dit de eerste keer sinds 2008 is dat het rijderskampioenschap niet werd gewonnen door een coureur rijdend voor de constructeurskampioen.

Max scoorde dit jaar tien overwinningen, waarmee hij in dit seizoen net zo veel overwinningen pakte als in alle voorgaande jaren bij elkaar. Slechts drie andere coureurs wonnen ooit tien of meer races in één seizoen, namelijk Lewis Hamilton, Michael Schumacher en Sebastian Vettel.

In Zandvoort won Max voor eigen publiek zijn eerste echte thuisrace. Daarnaast won hij ook in zijn geboorteland België en in zijn woonplaats Monaco. Na de race in Monaco ging Max voor het eerst in zijn Formule 1-carrière aan de leiding van het kampioenschap. Bovendien won Max beide races in Oostenrijk op de thuisbaan van Red Bull Racing. Met de twee overwinningen in Oostenrijk is Max de eerste coureur die beide races op één circuit in één jaar wint. Tijdens het tweede Grand Prix-weekend in Oostenrijk pakte Max en passant ook zijn eerste Grand Slam uit zijn carrière. Een Grand Slam bestaat uit pole positie, de overwinning, de snelste raceronde en alle ronden aan de leiding rijden.

De Grand Prix van België viel compleet in het water. Max was dan ook de winnaar van de kortste ‘race’ uit de Formule 1-historie. Er werd officieel maar één ronde verreden en de wedstrijd duurde in totaal drie minuten en 27 seconden, waarmee de Grand Prix van Australië van 1991 uit de boeken werd gereden als kortste Grand Prix. Daarmee scoorde Max voor het eerst in carrière halve punten, met 12,5 punten voor de overwinning.

Naast deze tien Grand Prix-overwinningen zegevierde Max in Silverstone in de eerste sprintrace uit de historie van Formule 1. Samen met Valtteri Bottas pakte Max ook de meeste punten in de drie sprintraces die dit jaar werden verreden (7). Bottas won echter twee spintraces, tegenover één overwinning van Max.

Met 18 podiums in één seizoen vestigde Max een record. Nog nooit eerder stond een coureur zo vaak op het podium in één seizoen. Bovendien waren al deze podiums een eerste of een tweede plek. Procentueel gezien is Michael Schumacher nog wel recordhouder, aangezien de Duitser in 2002 in alle 17 Grands Prix op het podium eindigde.

Max stond tijdens de laatste acht Grands Prix op podium, een persoonlijke recordreeks. Dat hij en titelrivaal Lewis Hamilton met kop en schouders boven de rest van het veld uitstaken, bleek uit het feit dat Verstappen en Hamilton dit jaar maar liefst veertien maal samen op de twee bovenste treden van het podium stonden, wat een recordaantal één-tweetjes in één seizoen betekende. De twee kemphanen begonnen met een gelijk aantal punten aan de seizoensfinale in Abu Dhabi. Slechts één keer eerder kwam dat voor in de Formule 1. In 1974 waren het Emerson Fittipaldi en Clay Regazzoni die op een gelijk aantal punten begonnen aan de laatste race, waarna uiteindelijk Fittipaldi er met de titel vandoor ging.

Net als vorig jaar eindigde Max in elke race die hij finishte op podium met uitzondering van één race. Waar hij vorig jaar in Turkije zesde werd, werd Max dit jaar vanwege zijn zwaar gehavende auto in Hongarije negende. In totaal heeft Max in zijn Formule 1-carrière al 60 podiums gescoord, toevalligerwijs hetzelfde aantal als zijn schoonvader, drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet. Daarmee staan ze samen op een gedeelde elfde plaats aller tijden.

Verstappen pakte ook de meeste poles dit seizoen, maar liefst tien keer kwalificeerde de Nederlander zich op pole, wat zijn totaal aantal pole posities op dertien brengt. Tijdens de Grand Prix van Monaco kwalificeerde Max zich als tweede, maar aangezien polesitter Charles Leclerc niet kon deelnemen aan de race, mocht Max vanaf de voorste startplek vertrekken.

Max reed dit jaar zes maal de snelste raceronde, echter kreeg hij hiervoor maar vijf keer punten. Aangezien hij in Azerbeidzjan vanwege een klapband de race niet finishte, kreeg hij geen punten voor zijn snelste raceronde.

Tenslotte reed Max dit jaar 652 ronden aan de leiding. Dat is meer dan alle andere coureurs bij elkaar opgeteld (645 ronden) en meer dan hij in alle voorgaande jaren in totaal aan de leiding heeft gelegen.

In 2022 probeert Max tijdens zijn achtste seizoen in de Formule 1 zijn wereldtitel te verdedigen en zal hij de eerste coureur worden met startnummer 1 op zijn auto sinds Sebastian Vettel in 2014.